75 jaar Marinierskapel der Koninklijke Marine (1945-2020)

75 jaar Marinierskapel der Koninklijke Marine (1945-2020)

 

 

2020 was in alle opzichten een memorabel jaar. Het was ook 75 jaar geleden dat Nederland en het toenmalige Nederlands-Indië werden bevrijd van de bezetters. In de wederopbouw die volgde richtte de Koninklijke Marine op 1 augustus 1945 een nieuwe muzikale eenheid op als vervanger van de vooroorlogse marine stafmuziek. Deze Marinierskapel, voortaan gehuisvest in Rotterdam, groeide uit tot een muzikaal paradepaardje met internationale allure. De belangrijkste taak van dit militair harmonieorkest is om het Koninklijk Huis en de Nederlandse Krijgsmacht (inter)nationaal muzikaal te vertegenwoordigen. Alle reden dus om in 2020 het jubileum groots uit te pakken met speciale Bevrijdingsconcerten, concerten voor veteranen (de zg. ‘Anjerconcerten’) en optredens met educatieve en benefiet doelen. Het was de bedoeling dat op initiatief van de serviceclub Kiwanis Club Dordrecht s middags kinderen uit de groepen 7 en 8 van Dordtse basisscholen in schouwburg Kunstmin zouden kunnen genieten van een schoolconcert. s Avonds waren dan volwassenen, t.w. relaties van de gemeente Dordrecht, van harte welkom. Echter vanwege de wereldwijde pandemie konden deze optredens in het najaar van 2020 geen doorgang vinden en werd het juist na 75 jaar even stil….! Uiteraard wordt reikhalzend en in nauw overleg uitgekeken naar een vervangende concertdatum.

Helaas is deze door de beperkende voorzorgsmaatregelen nog niet definitief vast te stellen bij het verschijnen van deze Koningskrant.

Als flexibele muzikale organisatie is de Marinierskapel als geen ander in staat om van een klassiek getint programma over te schakelen naar een muzikale show met een diversiteit aan stijlen en solisten; van militaire marsformatie, intiem begeleidingsensemble, uitgebreide bigband, klassiek harmonieorkest en tot een spetterende coverband; geen muziekstijl ontbreekt op het enorme repertoire. Daarnaast zijn uit alle instrumentengroepen gespecialiseerde ensembles samengesteld die het rijke klankpalet van de Marinierskapel weer live aan het publiek kunnen laten horen zodra dat volgens de richtlijnen van het RIVM weer mogelijk is. Het fundament van een nieuwe opbouw is daarmee voor minstens de volgende 75 jaar gelegd. In afwachting van betere tijden is het orkest ondertussen online te volgen via de bekende social media; de openbare Facebook-pagina geeft uitgebreide informatie, het YouTube kanaal toont mooie presentaties en Instagram laat weer een andere blik zien. Als een nieuwe datum voor een optreden in Dordrecht bekend is wordt deze natuurlijk hier ook gemeld in het evenementenoverzicht.

Wij wensen iedereen een behouden vaart en graag tot spoedig!

www.facebook.com/marinierskapel

www.youtube.com/c/MarinierskapelderKoninklijkeMarine

www.instagram.com/marinierskapel