Herdenking bevrijding Merwesteinpark

Waar: Merwesteinpark

Wanneer: 05 mei 2020

Aanvraag: 10:30 uur

Bevrijdingsdag is ééns in de 5 jaar een nationale feestdag. Bevrijdingsdag wordt in Dordrecht vooral muzikaal gevierd, maar een heel belangrijk onderdeel is de plechtigheden bij het Oorlog & Bevrijdingsmonument “de Levensboom’ van Hans Petri in het Merwesteinpark.

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei-comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties.

In Dordrecht wordt het bevrijdingsvuur binnengebracht door van omnisportvereniging FORTIUS!

De burgemeester zal een herdenkingsspeech uitspreken. Het Korps Rijdende Artillerie (KRA), beter bekend als ‘De Gele Rijders’ van de Koninklijke Landmacht komen op indrukwekkende wijze te paard het park in. Met het afschieten van een kanonschot kunnen de activiteiten voor Bevrijdingsdag van start.